štvrtok 18. marca 2010

Meno vetra - Patrick Rothfuss

Vydavateľstvo: Ikar, 2008
Počet strán: 640
Žáner: Fantasy

Kniha je autorovým debutom a prvým dielom trilógie Príbeh kráľovraha. Zavedie nás do bezmenného vymysleného sveta a vyrozpráva príbeh Kvothea. Presnejšie začiatok jeho príbehu, jeho detstvo. Chlapcov život sa začal v spoločnosti kočovných umelcov, hercov a akrobatov. Prežíva tam krásne a bezstarostné chvíle. Všetko sa však má zmeniť...
Kniha ma upútala už v kníhkupectve svojím pekným obalom. Keď som ju však začal čítať, priam ma uchvátila. Je to jednoducho nádherne dielo ponúkajúce hodnotný zážitok.
Aj napriek tomu, že je to fantasy, príbeh nie je rozprávkovo zjednodušený. Skutočnosti sú zmesou právd, poloprávd a výmyslov. Hranica medzi dobrom a zlom je hmlistá. Nenájdete tu žiadneho veľkého nepriateľa. Teda aspoň nie takého aký je zvykom u tohto druhu diel. Žiadna veľká úloha ktorú treba vykonať pre dobro všetkých. Len vcelku prízemne problémy. Ale to neznamená, že pri ich riešení nemôže človek vykonať veľké veci. A Kvothe práve to robí a postupom času sa stáva legendou.
Toto znamenité dielo by som vrelo odporúčal všetkým ľuďom obľubujúcim fantasy. Ale ani milovníci dobrodružných a historických diel by nemuseli byť sklamaní a celkovo každý, kto si rád prečíta niečo dobré a má otvorenú myseľ, si môže prísť na svoje.
Už teraz sa teším na druhý diel ságy, Strach múdreho muža (The Wise Man's Fear), aj keď ešte nevyšiel ani v Amerike.

Gorila.sk
Elegenda.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára