pondelok 28. februára 2011

Boss všetkých bossov - Gustáv Murín

Vydavateľstvo: Albert Marenčin - Vydavateľstvo PT, 2010
Počet strán: 224
Žáner: Literatúra faktu

Ďalšia z kníh o mafii od Gustáva Murína. Po mafii v Bratislave a na Slovensku sa zameral na pravdepodobne v tom čase najmocnejšieho a určite najznámejšieho mafiána, Mikuláša Černáka. Ťažko však povedať, či sa dá nazvať mafiánom. Podľa môjho názoru, na rozdiel od organizovaných zločincov, mafiáni nenosia šuštiaky, ale obleky, a nie fialové.
Ale späť ku knihe. Je nabitá informáciami o Černákovom živote, hlavne tom "profesionálnom". Nájdete v nej množstvo citátov z rôznych médií. Začína svedectvami z jeho mladosti a začiatkov, a pokračuje jeho postupom k moci. Osvetľuje Černákové kontakty s politikmi a inými predstaviteľmi štátnej moci a podnikateľmi.
Menším prekvapením pre mňa bolo, že jeho kraľovanie ako "Bossa všetkých bossov" trvalo len jeden rok. Napriek tomu je udalostí popísaných v tejto knihe požehnane. To môže čitateľa zamotať, keďže je popisovaných mnoho osôb, afér a súvislosti medzi nimi. Štýl autorovho písania je však dobrý a jeho komentáre k niektorým udalostiam trefné. Celkovo sa mi kniha čítala dobre.
V čase jej vydania však ešte nebolo známe Černákovo odsúdenie na doživotie, takže sa k nemu autor nevyjadruje. Momentálne je v predaji kniha Mikuláš Černák, na ktorej sa tento autor podieľal a je vydaná po vynesení rozsudku. Na rozdiel od tejto knihy obsahuje aj rozhovor s Černákom. Keďže som ju však nečítal, neviem povedať, ktorá je lepšia. Ani Boss všetkých bossov však nebude zlá voľba a verím, že po prečítaní rozšíri vaše obzory.

Gorila.sk
Abcknihy.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára